Friday, 30 December 2011

Hijab

Assalamualaikum . K straight to the point . Petang tadi aku usha-usha news feed dekat fb , tetibe aku tertengok gambar sorang girl nieh . Cantik ! Tapi bile tengok name dye , "bukan dye pakai tudung ke ?" Then aku buka profile dye , dan ade gambar terbaru dye dengan keadaan "freehair" . xoxo


Yang anak panah tuwh adalah feedback daripada "dye" 

Firstly , sorry aku bukan nak mengaibkan dye (tapi kire aku dah tapis ape yang patot) . Tapi seriously aku agak "panas" bile tengok seorang perempuan yang bertudung tetibe ??? K aku takde lha sempurna sewaktu berhijab , takde lha sampai pakai tudung labuh macam ustazah tapi tapi hmmmm aku agak kesal dengan sikap wanita yang macam ini . Okeyh aku ada ramai kawan yang freehair tapi aku gembira bile dorang berniat nak bertudung . Aku sokong dan aku tahu mungkin dorang perlukan mase nak sesuaikan diri . Dan pernah juga aku nasihatkan sorang kawan aku nieh , "tak semestinya kalau kau nak pakai tudung , terus pakai tudung labuh . mungkin slow-slow dulu :)"

Ramaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiii orang dok kate "pakai tudung sebab fesyen bile dah out to date , buang semua shawl tuwh" . K ini statement panas dan bukan aku sorang jek , mane-mane perempuan yang bertudung mesti terase dengan statement nieh . Aku akui , memang banyak sangat fesyen tudung zaman sekarang . Ada yang pakai tudung tapi still nampak dada , leher , etc . Bila orang kate "at least dye pakai tudung" pastu dibahas pula "baek tayah pakai tudung kalau camtu"

Okeyh , kalau kite bercakap soal sempurna ketika menutup aurat , itu kerja Allah . Dia yang menentukan . Contohnya , kite solat cukup 5 waktu dalam sehari , tapi pernah tak kite terfikir kalau solat kite diterima ? K kalau tak faham , let me explain . Bacaan Al-Fatihah dalam solat adalah salah satu rukun solat yang wajib . Kalau kite tak baca , dikire solat kite tidak SAH . Kalau bacaan kite tidak sempurna ? Wallahualam , aku taknak cakap lebeh-lebeh .

Aku dengan kawan-kawan aku pernah lha juga discuss pasal nieh dengan ustazah . Aku malas le pulak nak menaip panjang-panjang , so conclusion is kalau kite buat ibadah , dikire dapat pahala . Like I said , tuwh semua kerja Allah kite cuma taat pada perintahNya . Yang penting , kite ikhlas . Insyaallah . So , kalau yang pakai tudung tapi tidaklah selabuh macam ustazah , itu dikire menutup aurat kan ? Sempurna atau tidak , wallahualam . Apa yang buruk , kite perbaiki . Ade ustazah sekolah lama aku cakap , contohnya kalau kite berniat nak bunuh orang , kite tidak akan dapat dosa selagi kite tidak melakukan itu . Tapi kalau kite berniat hal-hal yang baik , dapat pahala . Kalau buat ? Dapat pahala juga :) Wallahualam soal pahala dosa itu kerja Allah kite cuma taat sahaja .

Kesimpulan : Bagi wanita yang bertudung , semoga kite terus menutup aurat kite dan perbaiki apa yang tidak sempurna . Bagi yang masih belum bertudung , hidayah itu milik Allah . Kadang-kadang kite tak sedar kalau hidayah itu datang dengan sendirinya . Cuba slow-slow pakai tudung . Insyaallah akan menjadi juga :)

Maaf kalau ada yang terasa , ini sekadar apa yang aku tahu dan juga mengingati diri aku sendiri juga :)


Thursday, 29 December 2011

Gotong-royong mengemas bilik - Part 1


K inilah keadaan dinding bilik saya buat masa kini :*


Bersambung ...

Wednesday, 28 December 2011


Tittew jumpe Fahrin Ahmad di Times Square . Dia datang dengan keluarga dia .












Bile aku boleh amek gambar dengan Fizo Omar & Khairul Fahmi ??? !!! -.-

Saturday, 24 December 2011

Ku pinang kau dengan bismillah ...

Mengidam cake Secret Recipe and tomyam nyeeeeeeeeeee :)


Black Forest


Blueberry Cheese


Oreo Cheese


Aku tak tahu aku mabuk ape nieh -.-Hahahaha sedapnye cake Secret Recipe (!)


Wa cakap lu tom yam dye sedap ! Kalau yang ada prawn , 15 ringgit . Kalau takde prawn , 13 ringgit .
Dah lame tak makan kuey tiow tom yam nieh :/





Thursday, 22 December 2011

It's not about the money , money , money . We don't need your money , money , money . #eh tetibe :)

Assalamualaikum Malaysians :) Tadi aku buka fb , then aku terjumpe gambar pasal duit baru . Wahhh comey jek aku tengok . Dah macam duit mainan pulak aku tengok ;p


Taraaaaaaaa ~ Nice right ? Nak-nak lagi duit RM 20 tuwh ;)


Hamboi , kemain akak nieh posing dengan duit baru ! Aku tengok shape duit tuwh , unik betol :)


Yang nieh aku suke . Nieh pulak duit syiling baru . Aku tengok yang warna gold tuwh , macam gula-gula duit syiling . Ingat tak ? Hahahaha . 

Note baru Ringgit Malaysia wang kertas dan wang syiling keluaran terbaru yang akan dikeluarkan 
pada Julai 2012 - sumber , sinar harian .

Wednesday, 21 December 2011

Samsung Galaxy Tab , Iphone 4s , Blackberyy , bla bla bla . Kenapa akhirnya aku tertarik dengan Ipad 2 ? :)


Mase aku tengok video nieh , TERASA NAK MELOMPAT-LOMPAT !






Cool okeyh cover depan :)

∴ Even agak terlambat juga aku nak beli mende nieh , tapi bile aku kate nak , aku nak kayyyyy :) K cool !

#Kau bagi lha , samsung galaxy tab ke , blackberry ke , iphone 4s ke , walaupun aku just pakai hp biasa jek tapi aku Ipad 2 juga :)




You smile , I smile :)


Monday, 19 December 2011

Assalamualaikum . Rindu belog kite nieh :) Oh yer , you know what , finally aku jumpe jugak tutorial nak pakai shawl macam Imaa . You know Ima ? Ima Sahaja ? Kalau tak kenal juga aku lepuk laju-laju ! xoxo .

Dia sangat comey kan ? Please lha , geram betol aku tengok dye ! Tayah make up pown cantik . Natural beauty katakan :)
Oh yer , aku tengok dekat facebook aku kan . Aku tengok lha gambar-gambar someone girl nieh . Boleh dikatakan sekarang style shawl dye macam Ima pakai nieh . Bile aku siasat balik , boleh dikatakan Ima nieh sumber inspirasi lha . Ceh ceh ceh ;p 
Then , cari punye cari , jumpe jugak lha tutorial video by Ima Sahaja :) Ingatkan susah , bileh tengok video dye a few times , boleh lha :)





Learn and try by yourself ;)

Wednesday, 14 December 2011

Chef or Celebrity Chef ? :)

Assalamualaikum . Wahhh semakin seronok pulak blogging nieh . Hewhewhew . Oh yeah , back to our topic ! Chef or Celebrity Chef ? Hewhewhew . For your information , I just got 'new inspiration' . What I mean ? Yeh , seriously I wish to learn culinary arts . For what ? Hmmmmmmmm . I guees you know . Hahaha ;p

You know them ? Kalau tak kenal aku dush laju-laju ! Hahaha . Kalau korang suke sangat tengok MasterChef Malaysia , korang memang kenal lha kan . Mereka adalah juri untuk program masakan tersebut . And , started when I was followed that program , I wish to learn culinary arts :)

Dannn , siapa yang suke layan Indopek dekat Astro , for sure korang kenal wanita ini kan . Hehehewww . She is Farah Quinn , indonesian celebrity chef . Cantik kan dye ? 

Okeyh kalau aku cakap nieh mesti korang nak gelak . Kayy gelak dulu ? Hahaha . KKK SERIUS ! 
Aku nak buka restoran . Kelakar ? Okeyh tidak langsung ! Hahahaha ;p 
Yes , I'm serious ! Tapi tapi , belum tentu 100 % aku nak amek course culinary arts nieh nanti . Sekarang tengah research jek dulu . Kalau tak amek course culinary nieh , insyaallah amek course like accountant / finance / bussiness and something like that . Tapi serius aku nak belajar culinary arts nieh . Tengok dulu camano eh :)

Jauh di sudut hatiku , aku nak jadi selebrity chef ... Huwhuwhuw ~
Okeyh perasan -.-

Hello awak . Hari nieh aku pergi jalan-jalan dan tengok jela gambar dekat bawah nieh . Hewhewhew :)



Cantik kan botol-botol nieh ? :)

Okeyh orang lain semua dah rase makan ice cream yogurt tutti frutti nieh , kkk aku jagon -.- Hahaha ;p
Sikit nieh , RM 11.40 :o






Nasi dagang :)

Location : House of Nasi Kerabu , Sri Gombak .
Comment : TERBAIKKK ! :*

Sorry quality image tak cantik sebab I'm used by my handphone . I didn't bring my Canon . Wahhh dah lame tak bawak dye jalan-jalan :)*kkk tipu , hari tuwh pergi karoke bawak -.-

Travelog Air Asia . Cehhh (!)

Indonesia . Okeyh seriously aku nak pergi sana . 

Singapore . Bandar terbesih , kkk perhaps .

Thailand . Syurga makanan ! Sebulan kalau aku tinggal kat sane , guys what do you think ? Tomyam on everyday ! Hahahaha ;p

Australia . Wahhhhhh seronok kowt ! Nak nak lagi Melbourne and Perth )

Korea . Penangan K-Pop ! Hahahaha ;p Yeh macam best jek Korea nieh . Aku suke tengok their lifestyle plus makanan dorang . 

Japan . As you know , on a few month ago Japan dilanda tsunami . Okeyh one more thing , duit Japan agaklah mahal -.- But aku lebih suke Korea berbanding Japan . But Japan , aku suke pokok bunga sakura ! Hahahaha ;p

Eh eh , korang ada tengok Travelog Air Asia tak on Sunday , 7 pm at TV3 ? Best kan ? :)



Tuesday, 13 December 2011


Okeyh aku nak beli buku resepi ini sebab agak tertarik dengan si penulis , huahuahua . Yes saya minat Fizo Omar :)
KKK . Aku nak beli buku nieh sebab macam best jek taw and at the same time aku nak belajar masak . Yer saya akui saya tak pandai masak , seriously . Don't ask me why , dah besar panjang pown tak reti-reti lagi :o
Yeeerrrrr saya memang tak tahu masak tapi honestly aku nak belajar masak dan aku ada hati dan perasaan nak memasak sampai berangan-angan nak buka sebuah restoran and BEFORE THAT , aku nak belajar seni kulinari dulu :)
Thanks to MasterChef sebab menguatkan lagi cita-cita saya itu  Cehhh ;)

Betul lha kan kata orang , perempuan kalau belajar setinggi mana pown , dapur jugak lha yang dia akan masuk . Eh ? Hahaha . Dannnn , sombong macam mana pown perempuan itu sampai cakap "ieewwww I tak suke lha masak-masak nieh" . Akhirnya , ada perasaan juga nak masuk dapur untuk memasak :)

Thursday, 8 December 2011

Rambang mata =D

Tergoda ? Agaklah -.-

Lagi ? Woaaahhhhhh it's great ! Hanya RM 1,699 :)


Tapiiiiiiiii ...........




Ipad 2 tetap di hatiku 






Sedap ??? Hmmmmmmmm 

Ops sorry yer kalau gambar-gambar di atas membuatkan korang sampai nak baling-baling pc korang tuwh . Eh eh , bagi yang pegang ipad tuwh jangan nak baling-baling sangat yer . Hargainya :) Assalamualaikum .



Wednesday, 7 December 2011

Untungnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

Orang Kelantan terbaik 

Apek , walaupun ore dok ngato ko demo , demo toksoh caro lah . Ore dengki tuwh -.- Demo meme biso lah ! Oh , dengar cerito demo tokse main negara doh , nok main untuk Kelantan jek . Takpo takpo , kito pakat sokong belako :)

I wanna go there :)

Indonesia , Singapore and Thailand . Oh I wanna go there (!) Australia too :)

Nak tahu apa yang istimewanya di sana ? Of course lha makanan ! Hahaha . Mungkin itu salah satu sebabnya . Okeyh , kalau dekat Indonesia , memang aku nak sangat lha kan . Even kadang-kadang Malaysia dengan Indonesia nieh asyik nak 'berperang jek' , tapi seriously aku teringin nak pergi negara tuwh .
Maybe sebab bahasanya aku suka and memang dari kecik lagi aku belajar bahasa Indonesia hanya dengan tengok tv jek , tapi best okeyh :) And of course lha di Indonesia , aktiviti yang paling disukai adalah shopping ! Nak nak lagi dekat Bandung . Pehhhh orang kate kalau pergi Bandung tuwh kan , memang syok lha kalau bab-bab shopping nieh . Aku rasa kalau aku pergi sana memang kene beli beg baru untuk letak barang-barang aku jek . Hahahaha gile seronok chuuuuuuuuu ! Seriously , aku nak pergi sane !

Okeyh , Singapore pown hebat jugak . Tempatnya pown best-best tapi duitnya mahal lha kalau dibandingkan dengan Malaysia . Thailand pulak aku dengar cerita , dekat sane tuwhhhhhhhhh 'Syurga Makanan ' ! Tomyam dye pehhhhhh ! Bile lha aku nak pergi ek . Takpe-takpe , akan sampai juga :) 


Kalau tempat mat saleh pulak , aku teruja nak pergi Australia . Haaaaaa aku memang berminat betul nak pergi Australia nieh . Kalau negara omputeh yang lain tuwh , belum berminat lagi . Hahaha . 

Kalau aku pergi Indon , aku nak shopping baju seluar bla bla bla pastu vcd/dvd/cd pastu makanan pastu apa jela yang patut . Peace (!) :)



Awwwwwwwwwwww 

Tuesday, 6 December 2011

My trip in Langkawi .

Assalamualaikum . Hyeeee , wahhhh rindunya blog ! Sorry lama tak update because dekat rumah tak boleh surf internet , broadband ado masalah pulak dah . Plus last week baru balik dari Langkawi . Bebbbbb , aku harap nieh last time aku pergi sana . Errrrrhhhhhhhhh dari kecik sampai la nieh asyik p sana ja ! Sampai aku dah pandai cakap utara . Hahahaha . You know what , I went there selama 9 hari uoollll ! Choyyyyy ! Nak termuntah aku ! :o

Masa nieh dekat Carlo Rino , LCCT . 

Okeyh aku geram tengok shoes/high heels :/

 Love them 

Arrived ;)

Aku suke gile makan dekat sini ! Nak tahu kenapo ?
Kedai nieh betul-betul atas laut , so background dye memang lawa lha ! Second , name pown kedai atas laut , of course lha seafood dye segar gile wehhhhhhh ! Selalu kalau makan udang kecik dekat kedai biasa , dah lembik dah , dah tak segar . Tapi yang nieh , pehhhhhh ! Terase lagi keras-keras udang tuwh . Hahaha .
Oh yer , wa cakap lu , tomyam dye sedap wehhhh ! Tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata ;)

KKK . Aku dah penat dah . Mase nieh dekat Starbucks . Yeh I love Starbucks 

Bersambung ... *selalunya aku tipu ! Hahahaha :D

Saturday, 3 December 2011

Interested :)


On a few days ago , my old friend at smp was tagged me (photo tagged on fb) . I was like shocked and wanna laugh when I saw this picture ! Hahaha . Fyi , I was gave her this letter when I was young , cehhh hahaha I mean masa form 2 before pindah sekolah nombor dua . Kalau nak cerita panjang , agak panjang jugak kenapa aku sampai nak tulis surat segala bagai , tapi bile dikenangkan semula , hahahahahaha ;)

KAU AKAN MENJADI MILIKKU WAHAI KEKASIH :)